Οι ΗΠΑ πληρώνουν το τίμημα της ελεύθερης εμπορίας πολεμικών τυφεκίων όπως το AR-15


Δυστυχώς οι ΗΠΑ πληρώνουν το τίμημα της ελεύθερης πώλησης των όπλων και ειδικά πολεμικών τυφεκίων. Αυτό αποδείχθηκε και πάλι χθες όταν ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ σκόρπισε το θάνατο και τον τρόμο στο παλιό του σχολείο στη Φλόριντα με ένα ημιαυτόματο τυφέκιο εφόδου AR-15. Είναι το τυφέκιο που έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί μακελάρηδες πριν απ’ αυτόν στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον δημοφιλή όπλα με τις περισσότερες παραλλαγές από οποιοδήποτε άλλο όπλο στον πλανήτη.  Κάθε AR-15 μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και να σχεδιαστεί με φθηνά ανταλλακτικά. Επίσης, το όπλο είναι ιδανικό για την αγωνιστική σκοποβολή. Το όπλο φέρει πολλά πυρομαχικά. Ο πιο κοινός γεμιστήρας που πωλείται για το AR-15 έχει χωρητικότητα 30 φυσίγγια, ωστόσο υπάρχουν και γεμιστήρες που έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτήσον το συγκεκριμένο όπλο με έως και 100 φυσίγγια.

Υπάρχουν δεκάδες εταιρείες που κατασκευάζουν τυφέκια τύπου AR-15 στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, και αλλού.  Οι 10 δημοφιλέστερες εταιρείες κατασκευής τυφεκίων AR-15 σύμφωνα με το Cheaper Than Dirt είναι οι BCM, Noveske, Knight’s Armament, Lewis Machine & Tool, Daniel Defense, LWRC, Colt, H&K, Midwest Industries και Barrett.

Στις ΗΠΑ, τέτοιου είδους όπλα υπολογίζονται σε 3,7 εκατομμύρια και είναι από τα πλέον δεδομένα. Τέτοιου τύπου όπλο είχε χρησιμοποιηθεί ξανά στις ΗΠΑ στο Ντάλας του Τέξας τον Ιουλίο του 2016. Τότε ελεύθεροι σκοπευτές είχαν λάβει θέση σε υπερυψωμένα σημεία την ώρα διαδήλωσης εναντίον της αστυνομικής βίας.

Και στο μακελειό στο Ορλάντο όμως τουλάχιστον 50 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης σε ένα γκέι μπαρ από τον 29χρονο Ομάρ Ματίν. Τότε ο ένοπλος είχε εισβάλει μέσα στο κλαμπ Pulse όπου διασκέδαζαν δεκάδες θαμώνες και οπλισμένος με AR-15 ο δράστης πυροβολούσε αδιακρίτως.

Η οικογένεια του κατασκευαστή του όπλου βλέποντας την προτίμηση που του έχουν οι δράστες μαζικών δολοφονιών στις ΗΠΑ, αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως για το «παιδί» του δημιουργού, Γιουτζίν Στόουνερ. Σε δηλώσεις τους στο αμερικανικό δίκτυο NBC, τα παιδιά και το εγγόνι του Στόουνερ, ο οποίος πέθανε το 1997, τόνισαν ότι ο δημιουργός του AR-15 είχε στο μυαλό του μόνο τη στρατιωτική χρήση.

«Ο πατέρας μας, Γιουτζίν Στόουνερ, σχεδίασε το AR-15 και ακολούθως το M-16 σαν στρατιωτικά όπλα για να δοθεί στους στρατιώτες ένα πλεονέκτημα απέναντι στο AK-47», είπαν. «Πέθανε πριν συμβεί κάποια από τις μαζικές επιθέσεις. Αλλά πιστεύουμε ότι θα ήταν τρομοκρατημένος και αηδιασμένος όπως όλοι, ή ακόμα περισσότερο, από αυτά τα γεγονότα», πρόσθεσαν τα παιδιά και το εγγόνι του Στόουνερ.

Ούτε ο ίδιος δεν είχε στο σπίτι του

«Έπειτα από πολλές συζητήσεις μαζί του, νιώθουμε ότι η πρόθεσή του ήταν να το σχεδιάσει σαν στρατιωτικό τυφέκιο», συμπλήρωσαν, προσθέτοντας ότι τη δεκαετία του 1950 εστίαζε στο να δημιουργήσει το πιο αποτελεσματικό και ανώτερο τυφέκιο για το στρατό.

Βέβαια, πέρα από τη στρατιωτική του χρήση το δημιούργημα του Στόουνερ «πρωταγωνίστησε» στις επιθέσεις στο Δημοτικό σχολείο του Νιούταουν, τον κινηματογράφο στην Αουρόρα και σε εταιρία του Σαν Μπερναρντίνο, όταν αδίστακτοι δολοφόνοι το χρησιμοποίησαν για να θέσουν σε εφαρμογή τα αρρωστημένα σχέδιά τους.
«Όσα έχουν συμβεί, καλά ή κακά, από τότε που έληξαν οι πατέντες του είναι αποτέλεσμα του συστήματος ελεύθερης αγοράς. Τώρα, είναι πιο ενδιαφέρον το ερώτημα “ποιος τώρα ωφελείται από την κατασκευή και την πώληση των AR-15 και για ποια χρήση”», τόνισε η οικογένεια του Στόουνερ.
ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΘΈΜΑΤΑ , ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΉΤΕ ΧΩΡΊΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΊΑ ΜΠΈΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ U NEWS LINE 365 (https://u-news16.blogspot.gr/)