Την εξομοιώνει με την Χρυσή Αυγή!Κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία ή άλλου παραγώγου του στην ονομασία της γειτονικής χώρας τάσσεται και επίσημα η Ελλαδική Εκκλησία.

Με το πολιτικό σκηνικό να έχει πάρει «φωτιά», οι ιεράρχες δηλώνουν ανυποχώρητοι και διαμηνύουν ότι «η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων».

Οι συνοδικοί μητροπολίτες απέστειλαν μάλιστα και επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να αφουγκραστεί τις ανησυχίες τους, που είναι και ανησυχίες του «οικουμενικού ελληνισμού», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει τις επόμενες ημέρες το πώς θα αντιδράσει και το «μέτωπο» των μητροπολιτών που προέρχονται από περιοχές της Μακεδονίας.

«Ολοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, αγωνία και συγκίνηση αυτή την υπερκινητικότητα για το θέμα της Μακεδονίας» δήλωσε χθες ο αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας ότι και η Εκκλησία έχει κάθε δικαιολογία να ενδιαφερθεί γι’ αυτό το θέμα.

Ο κ. Ιερώνυμος εξήγησε ότι η παρέμβαση της Εκκλησίας στηρίζεται και στο γεγονός ότι ενδεχόμενη χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων θα έχει επιπτώσεις και στις τάξεις της Εκκλησίας γι’ αυτό και επανέλαβε ότι το σκοπιανό «δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικό, εθνικό, είναι και εκκλησιαστικό». Μάλιστα, ο ίδιος προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους λέγοντας πως είναι αντίθετος στα συλλαλητήρια και τις λαοσυνάξεις, προσθέτοντας, όμως, πως είναι «προσωπική μου άποψη».

Πιθανά συλλαλητήρια
Το εάν, βέβαια, θα υπάρξει δυναμικότερη αντίδραση, ακόμη και συμμετοχή του κλήρου στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε Αθήνα (σ.σ. όπως έγινε γνωστό προγραμματίζονται για τις 28 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα) και Θεσσαλονίκη θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα κρατήσουν οι μητροπολίτες που προέρχονται από περιοχές της Μακεδονίας και κατά καιρούς έχουν τοποθετηθεί στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η Μακεδονία είναι ελληνική.

«Εμείς επιμένουμε και διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική και σας διαβεβαιώνω ότι θα κρατήσουμε ψηλά τα λάβαρα των εθνικών ιδεωδών, αλλά και των ηθικών αξιών και αρχών του Ευαγγελίου» δήλωσε πρόσφατα ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος.

Στο μέτωπο αυτό τελευταία παρατηρείται κινητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων, ήδη έχει στείλει επιστολή προς τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμο, στην οποία αφού σημειώνει ότι «οι ιεράρχες της Βορείου Ελλάδος θα σταθούν στο ύψος αυτής της κρίσιμης ιστορικής περίστασης, η οποία απαιτεί θάρρος και ευτολμία», κάνει λόγο για «πατριωτική στάση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιεράρχης προτείνει να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα σύναξη μητροπολιτών της Βορείου Ελλάδος αλλά και την έκδοση σχετικού ψηφίσματος «υπέρ των εθνικών δικαίων», ώστε να διαβαστεί σε όλες τις εκκλησίες.
Πάντως, ο μητροπολίτης Κιλκισίου, Εμμανουήλ, δήλωσε χθες ότι «παραμένουμε σταθεροί ως χριστιανοί και ως Ελληνες για ό,τι έχουμε αποφασίσει. Η Εκκλησία πορεύεται με αγάπη. Ούτε με συλλαλητήρια ούτε με πολέμους».

Επιπτώσεις
Οι συνοδικοί ιεράρχες στη χθεσινή τους ανακοίνωση συμμερίζονται καταρχάς «την αγωνία των ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις ιερές μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού», και παράλληλα θέτουν και τις εκκλησιαστικές παραμέτρους της ονοματοδοσίας των Σκοπίων. Οπως σημειώνουν «θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της ‘Μακεδονίας».

Η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία» (πρόσφατα αναγνωρίστηκε από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας) ιδρύθηκε το 1958 και βρισκόταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο. Ομως, το 1967 αποφάσισε να ανακηρύξει το αυτοκέφαλό της με αποτέλεσμα η Σερβική Εκκλησία, να την κηρύξει σχισματική. Μετά από διάλογο που πραγματοποιήθηκε το 2005 και ο οποίος δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην ΠΓΔΜ. Τέλος, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση της ιεραρχίας στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, για υπέρβαση του ρόλου της κατηγορεί την Εκκλησία το «Ποτάμι», σχολιάζοντας τη χθεσινή της παρέμβαση. «Η τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, σε αντίθεση με την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία erga omnes, καθ΄ υπέρβασιν του ρόλου της, δυσχεραίνει την επίλυση ενός προβλήματος που διαιωνίζεται σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ»».
ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΘΈΜΑΤΑ , ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΉΤΕ ΧΩΡΊΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΊΑ ΜΠΈΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ U NEWS LINE 365 (https://u-news16.blogspot.gr/)